Libertate, dreptate şi solidaritate prin responsabilitate, credinţă şi democraţie într-o Românie modernă, prosperă şi fericită.

Votaţi oameni care să semene cât mai mult cu Alex Ştefănescu si nu veţi greşi.

November 4, 2012Dan Birsan

Alex StefanescuPentru prima dată în 20 de ani, sunt decis să susţin public un candidat la alegeri. În două decenii de jurnalism mi s-a părut corect ca, în ceea ce scriu, să nu ţin partea nimănui.

Nu spun, Doamne fereşte, că am fost echidistant. A fi echidistant între călău şi victimă nu mi se pare un obiectiv rezonabil. Nici acela de a pune semnul egalităţii între un politician care a făcut o găinărie, altul care a furat câteva milioane şi un al treilea, din cauza căruia au murit oameni. Nu-mi doresc şi nu-mi propun un astfel de echidistanţă. Însă am taxat şi prostiile celor pe care-i simpatizam, atunci când a fost cazul. După cum am lăudat lucrurile bune făcute de cei pe care-i antipatizam. Oricum, nu cred că poate spune cineva că am publicat vreodată o nedreptate, şi nici că mi-am îndemnat vreodată cititorii cu cine să voteze. O fac acum, prima şi poate ultima dată: Votaţi-l pe Alex Ştefănescu! Simplul fapt că este candidat mi se pare extraordinar, unul dintre acele puţine lucruri care au dat sens vieţii politice româneşti post-decembriste.

Nu, nu sunt „toţi sunt o apă şi-un pământ”. Ideea a fost lansată şi este întreţinută de susţinătorii politicienilor de doi lei. Neputând să-i ridice, încearcă să-i coboare pe ceilalţi. Oricum, calitatea clasei politice ni se datorează! Majoritatea oamenilor de valoare se ţin departe de politică, pe motiv că e de proastă calitate, refuzând să vadă că se învârt într-un cerc vicios: sigur că e de proastă calitate, dacă ei se ţin de-o parte! Pe de altă parte, atunci când în sfârşit apare o formaţiune nouă şi promiţătoare sau un independent valoros, nu-i votăm, pe motiv că... oricum n-au şanse! Normal că n-au şanse dacă nu-i votăm! În al treilea rând, cei care susţin că „toţi sunt o apă şi-un pământ” ar fi de aşteptat să nu mai voteze deloc, nu? Dar, ce să vezi: sunt primii încolonaţi la urne, încă din zori, când, vorba unui prieten, votează orfanii. La peste 70 de ani, puţin probabil să mai aibă părinţi.

Acum avem din nou o şansă, aproape nesperată, să trimitem în Parlament un om adevărat, Alex Ştefănescu.

Nu cumva sunt subiectiv? Slavă Domnului, da! Am privilegiul să-l cunosc de peste 30 de ani şi îi datorez prezenţa mea atât în lumea literară, cât şi în presă. Vă îndemn să-l votaţi pe Alex Ştefănescu tocmai pentru că îl cunosc foarte bine. Ştiu că, în calitate de critic literar de prim rang, a primit sute de propuneri de mituire - respectiv ameninţări, şi n-a cedat la niciuna. Ceea ce a scris, de bine sau de rău, a fost întotdeauna exact ceea ce gândea. Ştiu câţi scriitori a lansat, a protejat şi promovat – fără să primească nimic de la ei, uneori nici măcar recunoştinţă. Ştiu că în apartamentul lui de bloc de pe Calea Moşilor este „sediul” editurii „Maşina de scris”, o instituţie culturală minusculă, care face acte de eroism editorial, precum publicarea primelor 8 volume (din 14 proiectate) ale dicţionarului "Victimele terorii comuniste", de Cicerone Ioniţoiu – 150.000 de nume în total!! Ştiu că, în mai multe rânduri, a refuzat diferite poziţii de demnitar care i s-au oferit. Mai ştiu că a avut şi are serioase probleme de sănătate, dar refuză să stea de-o parte. Mai mult, acum s-a decis să intre în bătălia politică, ceea ce i-a adus din prima clipă mesaje de „simpatie”: afişe pe uşa blocului şi a apartamentului, prin care i se cere moartea pentru că încearcă să ajute la renaşterea PNŢCD...

În critica literară, l-am admirat întotdeauna pentru calitatea rară de a spune simplu ceea ce alţii spun sofisticat, iar ca editorialist – pentru capacitatea de a vorbi pe înţelesul tuturor, de a face analogii simple şi sugestive, de a exemplifica, de a construi argumentaţii fără cusur.

Şi mai ştiu că este un om plin de umor şi complet lipsit de cinism.

Din toate aceste motive, vă îndemn să-l votaţi pe Alex Ştefănescu.

Ce faceţi dacă nu sunteţi în colegiul lui? Nici eu nu sunt, din păcate. Dar nu e o problemă: votaţi ÎN SPIRITUL lui Alex Ştefănescu. Votaţi oameni care să semene cât mai mult cu el. Şi atunci nu veţi greşi. Şi vom avea o şansă, fie ea cât de mică.

O zi buna va ureaza

Tudor Cãlin Zarojanu”

sursa http://www.facebook.com/alex.stefanescu.104

Your rating: None Average: 5 (2 votes)

Comenteaza pe Facebook

Comentarii recente