Libertate, dreptate şi solidaritate prin responsabilitate, credinţă şi democraţie într-o Românie modernă, prosperă şi fericită.

PNŢCD cere revenirea la Monarhia Constituţională.

Monarhii RomanieiPreşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu, a transmis cu prilejul Zilei Regalităţii un comunicat în care anunţă că partidul său solicită „în mod solemn, revenirea la Monarhia Constituţională, prin organizarea unui referendum cu privirea la forma de guvernământ". Mesaje de 10 mai au fost transmise şi de alţi politicieni, între care s-au numărat premierul Victor Ponta şi liderul PC, Daniel Constantin.

„10 este ziua care îi leagă pe români de modernitate şi, ireversibil, de Europa, o zi care ne vorbeşte despre aşezarea ţării în matca sa, după secole de căutari şi de sacrificii. Prin instituţia Monarhiei Constituţionale România şi-a câştigat un imens prestigiu şi a devenit partener onorabil, de la egal la egal, cu partenerii europeni, ca o împlinire istorică. Regimul comunist ne-a aruncat, din nou, la periferia civilizaţiei şi culturii. PNŢCD, prin liderul lui emblematic, Corneliu Coposu, a cerut revenirea la Monarhie imediat după prabuşirea comunismului. Partidul şi liderul lui au fost supuşi unui proces de denigrare copleşitor, de aceia care au condus România apoi spre dezastrul în care ne aflăm. PNŢCD solicită şi azi, în mod solemn, revenirea la Monarhia Constituţională, prin organizarea unui referendum cu privirea la forma de guvernământ. Nu i se poate lua poporului dreptul suveran de a-şi hotărî destinul. Azi Romania este pregatită să redevină regat, să-şi recâştige locul în Europa şi în lume, dar, mai ales, încrederea propriilor cetăţeni. Cerem dobândirea identităţii noastre istorice!", se arată ân comunicatul postat vineri pe Facebook de Aurelian Pavelescu.

Chiar dacă s-a descris drept „republican convins", premierul social-democrat Victor Ponta a ţinut să transmită şi el un mesaj de 10 Mai. „Deşi sunt republican convins, nu pot să nu apreciez rolul pe care monarhia l-a avut în istoria noastră şi în construirea României moderne. 10 mai, Ziua Regalităţii, marchează un moment important din trecutul naţiunii române, care ne arată că demnitatea, dragostea de ţară şi onoarea sunt trăsături pe care liderii politici adevăraţi le transmit poporului, făcându-l astfel mai puternic şi mai rezistent în faţa provocărilor istoriei. La mulţi ani Familiei Regale a României!", a scris Ponta pe Facebook.

Un alt mesaj a fost transmis azi, pe acelaşi site de socializare, de preşedintele PC, Daniel Constantin. „Ziua de 10 mai este o zi cu semnificaţii istorice multiple. Pe 10 mai 1866 principele Carol I intră în Bucureşti, iar pe 10 mai 1877, la doar o zi după ce Parlamentul votase moţiunea care declara "independenţa absolută a României", principele Carol I proclama independenţa României. Şi tot pe 10 mai, în anul 1881, principele Carol I devine Regele Carol I, odată cu ceremonia de încoronare care s-a desfăşurat în acea zi. Chiar dacă nu trăim astăzi într-un regim monarhic, şi independent de opţiniunile noastre cu privire la forma de guvernământ, cred cu tărie că trebuie să cinstim valorile adevărate şi pe oamenii care au scris istoria acestei ţări. Iar Familia Regală, în fruntea căreia se află astăzi Majestatea Sa Regele Mihai I, merită toată preţuirea şi respectul românilor pentru toate eforturile depuse în edificarea statului român modern şi contemporan", a scris ministrul Agriculturii.

Scris de: Alina Olteanu
http://www.ziuanews.ro/stiri/pntcd-cere-revenirea-la-monarhia-constitutionala-ce-mesaje-au-mai-trimis-politicienii-de-ziua-regalitatii-93432
 

Your rating: None Average: 5 (1 vote)

Comenteaza pe Facebook

Comentarii recente