Libertate, dreptate şi solidaritate prin responsabilitate, credinţă şi democraţie într-o Românie modernă, prosperă şi fericită.

Iuliu Maniu despre Corneliu Codreanu

Într-o oarecare măsură, faima detestabilă care s-a creat legionarilor este de înteles deoarece din 1941 si până în 1990 ei n-au putut să răspundă la nici una din calomniile rostite pe seama lor, iar din '90 încoace posibilitătile lor de a răspunde noilor calomnii sunt infinit mai reduse decât ale calomniatorilor. Acuzatorii de azi ai Miscării Legionare sau n-o cunosc sau refuză să recunoască valorile morale si intelectuale care au aderat la crezul ei.

Nu pot însă uita dintre oamenii politici din afara Legiunii atitudinea de onestă aprobare adoptată de Iuliu Maniu. În 1937 acest om de o inflexibilitate proverbială a convingerilor sale, n-a putut totusi să nu declare: „D-l Codreanu este convins ca si mine că fără a respecta regulile de corectitudine în viata publică si particulară si fără a tine seama de morala crestină, nu se poate asigura dăinuirea unei natiuni, si că părăsirea acestei morale ar însemna si pentru poporul nostru ceea ce a însemnat pentru alte popoare din trecut: distrugerea si pieirea. Pentru aceasta suntem de acord în tendinta de a impune în viata particulară publică si socială, corectitudinea, onoarea si morala crestină pe care astătzi - cu durere spun - atâtia o calcă”.

În toamna anului 1944, după publicarea unui apel adresat tineretului de a se înscrie în partidul National-Tărănesc, a declarat: „Recunosc că d-l Codreanu a fost superior gândirii mele. Eu am încercat să adopt în lupta si salvarea tării căi politice; el a ales o cale superioară si anume aceea de a realiza mai întâi caractere, educând un tineret, care, pe căi de înăltare patriotică să dăruiască totul, moral si spiritual. Astfel, d-l Codreanu voia să creeze mai întâi o elită conducătoare si apoi un partid.” În 1945, primind vizita d-nei Codreanu, mama Căpitanului si fiind rugat de aceasta să-i dea un memoriu lui Petru Groza - în care se cerea eliberarea din lagăr a fiicei si a nurorii sale - Iridenta Mota si Elena Codreanu - că fuseseră sotii de legionari, decedati cu multi ani înainte, ele nefăcând nici un fel de politică, Iuliu Maniu le-a spus: „Nu pot să fac nimic. Astept si eu să fiu arestat. Doamnă, eu nu am avut copii, dar dacă as fi avut, as fi dorit să semene cu fiul d-voastră Corneliu!”

Iuliu ManiuRedau pentru moment din memorie părerile Căpitanului despre doi oameni politici: Maniu si Iunian. „Peste alte deosebiri, noi credem că d-l Maniu este un om corect si cu tinută morală într-o tară care moare în fiecare zi din lipsă de tinută morală si de corectitudine interioară; că pentru această tinută, se unelteste în contra sa, asa cum se unelteste si împotriva tineretului ceas cu ceas”. Dacă cineva mi-ar cere să-i spun cum ar trebui să fie profilul moral al unui dintre oamenii politici din afara Legiunii, i-as răspunde imediat: „Ca Iuliu Maniu!” exemplu de corectitudine, integritate, curaj civic, fermitatea de a spune nu, chiar de i-ar sta împotrivă un milion de voci agresive.

Iată acum ce a spus Căpitanul despre Grigore Iunian, la moartea acestuia: „A dispărut unul dintre putinii oameni de caracter care a avut curajul să spună numai adevărul într-o lume dominată de minciună. Oameni ce nu fac parte din aceeasi generatie cu noi, sunt cu atât mai vrednici de veneratia noastră. Să ne închinăm deci si să ne rugăm pentru odihna sufletului său. Am ordonat ca o echipă de legionari să-l conducă la locul de veci si la coborârea în mormânt”.

 

articol preluat: http://www.fgmanu.ro/Istorie/articol205.html

Your rating: None Average: 3.5 (4 votes)

Comenteaza pe Facebook

Comentarii recente